Har løpt 31 maraton på tre år!

BERLIN (Kondis) Sondre Bjotveit (35) var en av over 800 nordmenn som jublet etter å ha passert målstreken på Berlin Marathon. Hele 31 ganger på tre år har han fullført distansen!

Veldig deilig. I dag fungerte det meste. Jeg hadde krefter hele veien inn. I noen løp, sånnsom her, er det bånn gass. Men det går ikke like fort i alle løp da, unnskylder Bjotvedt seg, litt beskjedent.

Vi står i målområdet utenfor den tyske riksdagen etter en fantastisk dag der et hav av løpere har kjempet seg gjennom den 42 kilometer traseen gjennom Berlins gater og mellom hovedstadens praktbygg.

Foto: Roy Freddy Andersen / Pencil.no
Foto: Roy Freddy Andersen / Pencil.no

Mange norske kvinner og menn gjorde det meget sterkt under årets Berlin Marathon, i det som regnes som verdens raskeste maratonløype:

  • Vera Nystad (69) fra Søgne IL gikk helt til topps i klasse, 70-74 år, med tiden 3.45,14.
  • Kjersti Fresvik, Gular, bare 23 år gammel og maratondebutant, løp inn til best tid av alle norske kvinner. Hun kom i mål på 2.56,55 (se undersak)
  • Andreas Myhre Sjurseth (30) fra Vidar ble beste nordmann med tiden 2.21,51. Eritreeren Abraham Syumm (31) Mandal og Halse Idrettslag, løp på 2.20,40.
  • I en alder av 43 år løp Ole Kristian Heggheim inn til ny pers på den særs sterke tiden 2.27,09.

Men først litt mer om en av de det tross alt er flest av i Berlin: “Sliterne”.

Sondre Bjotvedt er for mange kjent som bloggeren bak “maratonglede” på 42km.no – og i Berlin løp han inn til ny personlig rekord på tiden 3.09,18. 35-åringen, som jobber ved den norske ambassaden i Ankara i Tyrkia, ble bitt av løpebasillen da han jobbet ved ambassaden i Pretoria i Sør-Afrika for bare tre år siden.

Før det hadde han bare vært en ordinær jogger mens han var i 20-åra. Nå, tre år senere, har han tilbakelagt 31 maratonløp.

  Jeg fikk feil venner i Sør-Afrika. De lurte meg til å være med, ler Bjotvedt.

Og å ”være med”, var ikke i et maratonløp. Sondre debuterte like godt i konkurransesammenheng i selveste Comrades, et av de lengste og tøffeste løpene i verden  med sine 87 kilometer. Nå har han vært gjennom Comrades tre ganger – med 9.39 som bestetid.

Maraton-løp spiser han til frokost:

Det er jo veldig morsomt, da. Jeg trives godt med det, og så er det en fint måte å få reist litt rundt og sett nye byer. Jeg løper i Norge også. Nordmarka Skogsmaraton og Jølster maraton er to faste. Jølster må vel være verdens vakreste maratonløp.

–  Men hvor mange kilometer i uka løper du for å holde koken hele året?

     Nja, det blir vel sok regel 80-100 kilometer i uka. Det blir mange tidlige morgener og sene kvelder. Man får til det man har lyst til, smiler

Rundt 40.000 mennesker deltok i maraton-klassikeren i år, i den lynraske løypen der Dennis Kimetto satte verdensrekord i 2014 med den utrolige tiden 2.02.,57. I år var det Eliud Kipchoge fra Kenya som seiret med tiden 2.04,00.

I kvinneklassen var det Gladys Cherono fra Kenya som i sitt andre maratonløp stormet inn til den meget sterke tiden 2.19,25. Dermed ble hun den 18. kvinnen i historien som har sneket seg under 2.20-tallet på denne distansen.

Vera Nystad (69) fra Søgne IL gikk altså helt til topps i Berlin Marathon. Ingen andre i 70-årsklassen var raskere enn Vera, som løp i mål på sterke 3.45,14.  I desember fyller hun 70 og da er det verdensrekorden i klasse 70-74 som er målet. Den er på 3.35.29.

– I kveld skal vi ut og feire! jublet den spreke og svært så fornøyde 69-åringen etter sin sterke perstasjon i et av verdens beste maratonløp.

Nystad var usikker på formen før start, siden det bare var tre uker siden hun løp maraton, i Trondheim. Da ble hun norgesmester.

I Berlin ble hun satt opp i 70-75-årsklassen, selv om hun ikke fyller 70 før senere i år. Internasjonalt skulle hun dermed strengt tatt ha blitt oppført i 65-69-klassen, men det spilte liten rolle: Med tiden hun løp inn på, ville Vera ha vunnet den klassen også!

– Jeg synes det gikk greit. Jeg håper på en tid ned mot 3.40, men jeg er fornøyd likevel. Det var en fin løype og et bra løp. Men at jeg skulle vinne, det var en stor overraskelse, innrømmer hun.

Foto: Roy Freddy Andersen / Pencil.no
Abraham Syum. Foto: Roy Freddy Andersen / Pencil.no

Det var mange gode norske prestasjoner i Berlin. De to kjappeste fra Norge var Abraham Syum (31) og Andreas Myhre Sjurseth (30). Abraham løp sitt tredje helmaraton, og representerte Mandal og Halse Idrettslag, som stilte mannsterke. De var tydelig stolte av klubbens nye storløper, som noterte seg årsbeste i Norge med 2.20,40.

Det holdt til en 53. plass totalt, av alle løperne.

– Jeg åpnet bra og passerte halv på 1.06. Så det så lovende ut. Men så ble jeg veldig sliten etter 37 kilometer, jeg måtte roe ned og mistet en del tid. Jeg har ikke løpt så mye langt på trening, sjelden mer enn 30 kilometer. Men jeg liker maraton – så nå har jeg lyst til å satse skikkelig fremover, forteller Abraham, som kom til Norge fra Eritrea for nøyaktig to år siden.

Andreas Myhre Sjurseth fra Vidar (58. plass) prøvde å komme seg under magiske 2.20, men klarte bare å holde 3.20-fart til 31 kilometer. Da måtte han ned på rundt 3.25 min/km. Sluttiden ble 2.21,51.

– Jeg synes det gikk bra, men det ble litt for høy fart, så jeg måtte justere. Men jeg perset med tre minutter, så jeg har ingenting å klage på. Nå får vi se hva som skjer fremover. Jeg planlegger noen terrengløp, som Fredrikstadmarka Rundt og kanskje Hytteplanmila. Pluss litt mer baneløp. Så er jeg nok klar for mer maraton litt utover våren igjen, sier han.

Myhre Sjuseth er i tvil på om ha makter å komme under det internasjonale kravet til Rio-OL 2016 på 2.17,00: Han må først klare å løpe raskere enn 2.20.

– Jeg har satset systematisk siden januar da jeg kom hjem fra studier i Australia. Nå ligger jeg på 200 kilometer i uka, det blir nok 2-3 timer hver dag. Det er tungt ved siden av full jobb, men det hjelper mye å være alene og ikke ha så mange andre å ta hensyn til, innrømmer han.

Fra Kristiansand kom den sterke kvartetten Erik Borgersen (46), Ole Kristian Heggheim (43), Finn Kolstad (40 år – 2.40,10) og Terje Fredriksen (45 år – 2.41,19).

For bare to uker siden løp Erik VM 100 kilometer og ble nummer 40 på tiden 7.14,11. Derfor var han brukbart fornøyd med 2.56,57 i Berlin.

– Målet var 2.40, men det funket bra bare de første ti kilometerne. Når det er sagt, er utrolig gøy å løpe her, forteller han.

Mest imponerende av de fire er kanskje Heggheim som i en alder av 43 år perset med fem minutter. Han kom i mål på den særs sterke tiden 2.27,09.

– Jeg har jo øvd litt da. Man lærer jo litt etterhvert om denne distansen og hva som kreves, sier han til Kondis i Berlin.

Han tilbakelegger rundt 150 kilometer hver uke fordelt på 10-12 økter, ved siden av jobben som valuta- og rentemegler i Nordea Markeds.

En som virkelig hadde det tungt i Berlin, var NRK-journalist Jann Post. Han prøvde å angripe sin meget gode tid fra i fjor, 2.33,32. Post ga alt, men innså etterhvert at det ikke nyttet. Likevel sluttet han ikke å presse seg til det ytterste.

Rett før målgang, på tross alt sterke 2.39,29, kjente han at det gikk helt rundt. Jann Post sjanglet i mål og ble raskt plukket ut av helsepersonell som tok ham ut på båre. Inne i Røde Kors-teltet måtte han ta blodprøver og måle blodtrykket.

– Jeg vet ikke helt hva som skjedde, men spesielt hyggelig var det ikke. Jeg var nok litt for langt nede i kjelleren og rotet. Jeg skalv og hadde det ikke bra. Det er ikke noen gøy måte å avslutte maraton på, sier han til Kondis.no.

Men det sluttet ikke der. Da Post ble dimmitert fra den første undersøkelen, begynte han å sjangle igjen. Dermed ble han tauet inn på nytt – i en annen helsestasjon.

– Nei, dette var nok en kombinasjon av lite karbo og for høy fart. Jeg lærer nok av dette, forteller han.

Det var gode forhold med temperaturer mellom 10 og 15 grader under årets løp. Sterk sol kunne ha gjort det for varmt, men siden store deler av traseen ligger i skyggen, så holdt det seg levelig hele veien.

Berlin er en nytelse å løpe der man bokstavelig talt traver gjennom historien. Bra Riksdagen, gjennom de kommunistiske byggeprosjektene i gamle Øst-Berlin til hyggelige nabolag, til Kurfürstendamm, Potsdamer platz, Under den Linden og inn gjennom Brandenburger Tor og inn til målseglet.

Og langs løypa er det et voldsomt liv, med jublende folkemasser, musikkband, hornorkester og masse annen underholdning som kan gi deg et ekstra puff og kanskje et mentalt løft – og en bedre tid.

Berlin maraton 2015. Foto: Roy Freddy Andersen / Pencil.no
Berlin maraton 2015. Foto: Roy Freddy Andersen / Pencil.no

 

Pencil.no

Journalist Roy Freddy Andersen
Twitter: @royconradi
Tel: +47 9061 0530