Han har rystet hele Østerrike

WIEN (NRK) Han er 46 år ung og går med stokk og ofte en pistol i beltet.

Av ROY FREDDY ANDERSEN

Norbert Hofer er mannen som har rystet det politiske liv i Østerrike så kraftig at landets bundeskansler denne uken gikk av. Samtidig har han fått alarmklokkene til å kime i Europa.

Vi er på folkemøte i Wien. 400 mennesker har samlet seg for å høre de to som nå kjemper om å bli landets nye bundespresident.

Kampen står mellom Hofer fra det høyreradikale og sterkt innvandringskritiske Frihetspartiet FPÖ. 

Og den langt eldre uavhengige, grønne kandidaten Alexander van der Bellen. 

Neste søndag skal det avgjøres.

(Denne radioreportasjen ble sendt på NRK P2 Urix på Lørdag, 14. mai 2016. Hør innslaget her:)

 

– Det finnes mange gode og dyktige mennesker blant dem som kommer til Østerrike. Men det finnes dårlige folk også. Som driver med narkotikasalg og som utøver vold mot kvinner og barn. Vi må ha kontroll med hvem vi slipper inn, lød budskapet fra Norbert Hofer.

Det var i første valgomgang 26. april at Hofer dundret inn på den politiske scenen i Østerrike. 

Norbert Hofer fra FPÖ (bak) leder kappløpet om å bli Østerrikes nye bundespresident i kamp mot Alexander van der Bellen (med briller). Foto: Roy Freddy Andersen © Pencil.no
Norbert Hofer fra FPÖ (bak) leder kappløpet om å bli Østerrikes nye bundespresident i kamp mot Alexander van der Bellen (med briller). Foto: Roy Freddy Andersen © Pencil.no

Med over 35 prosent av stemmene slo han knock out på motstanderne i det sosialdemokratiske partiet SPÖ og det konservative folkepartiet ÖVP. 

Alexander van der Bellen fikk 21 prosent. 

Og for første gang siden krigen, er de to regjeringspartiene helt ute av kampen om å få presidentjobben. Den er uten særlig politisk makt, men er symboltung.

Oliver Rathkolb er historieprofessor på Wien Universitët. Han er en av de fremste kjennerne av østerriksk nasjonalisme og etterkrigshistorie. 

Han mener Norbert Hofer er blitt så populær fordi han har dempet den hissige anti-innvandrings-retorikken til partiet og partileder Heinz-Christian Strache.

– Han er veldig høflig når han snakket med motstandere og journalister. Han smiler mye, han ser bra ut, men hvis du hører på hva han sier, er han en like ideologisk hardliner som Strache. Han stjeler stemmer fra sentrum og arbeiderklassevelgere, sier Raltkolb.

Norbert Hofer kommer fra en konservativ middelklassefamilie i delstaten Burgenland ved grensen til Ungarn. 

Han har jobbet tett med partileder Strache etter at omstridte Jürg Haider gikk av som partileder i FPÖ for elleve år siden.

I 2003 skadet Hofer seg stygt i en paragliderulykke. Siden har han haltet og gått med stokk. 

Han er en ivrig skytter og er ofte å se med en glock-pistol i beltet.

At flere bærer våpen er en naturlig reaksjon på asyl- og migrantkrisen i Europa, mener Hofer. Usikre tider, kaller han det. 

Norbert Hofer fra FPÖ leder kappløpet om å bli Østerrikes nye bundespresident. Foto: Roy Freddy Andersen © Pencil.no
Norbert Hofer fra FPÖ leder kappløpet om å bli Østerrikes nye bundespresident. Foto: Roy Freddy Andersen © Pencil.no

I fjor tok Østerrike imot 90.000 asylsøkere og migranter – nest flest i Europa målt etter innbyggerantall. Det er en viktig forklaring på FPÖs fremgang. 

Men ikke hele.

– Det var mer et protestvalg mot regjeringen, sier Oliver Rathkolb.

Norbert Hofers seier i første valgomgang har skapt to av de mest dramatiske ukene i østerriksk politikk på flere tiår. 

Det sendte det sosialdemokratiske partiet rett ut i en alvorlig krise. Den interne misnøyen med partileder og bundeskansler Werner Faymann har vært voksende.

Det skuffende valgresultatet fikk det til å koke over.

Under den tradisjonelle 1. maifesten – på partiets store dag – ble han møtt av plakater og fyrop i hovedstaden. Mange mener partiets standpunkter drukner i kompromisser i regjeringen. Velgere etterlyser tydelighet, reformer og nytenkning.

Mandag denne uken gikk Faymann på talerstolen og trakk seg med umiddelbar virkning etter nær åtte år som regjeringssjef i den gamle stormakten.

– Har man i disse vanskelig tider full støtte og oppbacking i partiet? Det må jeg svare nei på, sa Faymann da han gikk av.

Torsdag ble det klart at partiveteran Christian Kern neste uke blir ny leder av sosialdemokratene – og landets nye bundeskansler. Kern kommer fra jobben som anerkjent toppsjef i Østerrikes statsbaner.

Spørsmålet alle stiller seg nå er om sjefbyttet i landet kan ta oppmerksomheten fra og luven av Hofer og FPÖ nå i innspurten. Og om valget av Kern kan stagge protestvelgerne og hindre at polariseringen tiltar.

– Det jeg tror ingen ønsker seg er en sterk splittelse som går på midten av samfunnet, som gjør at vi får «dem» og «vi» etter valget.

Tove Raiby satt i bystyret i Oslo for Arbeiderpartiet på 1980-tallet. For 29 år siden flyttet hun til Wien og ble rådgiver i SPÖ. Raiby er slett ikke sikker på at Hofer vil vinne neste søndag nå som presidentvalget og FPÖ har havnet i skyggen av regjeringskrisen og Christian Kern. 

Kanskje protesten mot stillstand dør ut nå med ny regjering og nye koster.

Men regjeringens kuvending og nye og beinharde asylpolitikk med stengte grenser er alene ikke nok til å stoppe FPÖ, tror hun.

– I Østerrike har vi et uttrykk som heter: Hvorfor gå til læregutten når du kan gå til smeden? Hvis Fremskrittspartiet eller FPÖ står for en streng politikk, blir det ikke troverdig når regjeringen først sier nei til disse tiltakene, for så å snu og gjør som FPÖ vil. Da er det ikke troverdig – og da går folk heller til mesteren, i dette tilfellet FPÖ.

Pencil.no

Journalist Roy Freddy Andersen
Twitter: @royconradi
Tel: +47 9061 0530