Da horden av østtyske flyktninger trengte seg over grensen mot vest, fikk grensevakt Árpád Bella sitt livs verste dilemma: Han tenkte et sekund – og skrev seg inn i verdenshistorien.
Slik starter historien jeg skrev for VG Helg i forbindelse med 25-årsjubileet for Berlinmurens fall. For det var ikke i Berlin muren raknet først. Det var ved den lille byen Sopron i Ungarn 19. august 1989 – to måneder tidligere.
Sammen med VG-fotograf Kyrre Lien var jeg høsten 2014 tilbake der dramaet startet, sammen med grensevakten som slapp de aller første østttyske flyktningene gjennom jernteppet, og som dermed åpnet en bakvei fra DDR til Vest-Europa. Bella var 70 år da vi møtte ham. Han har vært med å endre verdenshistorien.
Her er de første avsnittene av saken:
«Med bestemte skritt kommer de østtyske flyktningene gående mot grenseovergangen mellom Ungarn og Østerrike. Ingen av dem har tillatelse til å forlate øst. I porten som skiller to verdener, står den 43 år gamle ungarske grensevakten Árpád Bella.
Han og de fem andre grensevaktene er bevæpnet med til sammen fem pistoler og 50 patroner. Ordren er å skyte, men bare hvis de ble angrepet eller utsatt for vold og trusler. Østtyskere viker ikke, de har kurs rett mot grenselinjen. Bare én mann kan stoppe dem, Árpád Bella.
De er rundt 150 mennesker. Han vet ikke hvem de er. Dette er helt utenom planene for dagen. Tankene raser gjennom hodet hans:Hva skal jeg gjøre? Skal jeg skyte?
Sekunder senere kommer de brasende gjennom porten. Menn og kvinner, barn og eldre. Bella blir presset mot treverket og får foten i klem. De trykker på. Det er kaos. Skal han skyte?»
Du kan lese hele historien og se bildene her (krever VG+-abonnement).
Her kan du lese Deutsche Welles historie om begivenhetene i 1989 (engelsk).