15.000 på én dag: Hentes med taxi

NICKELSDORF (VG) Strømmen av migranter og asylsøkere inn til Østerrike er så voldsom at myndighetene ber taxisjåførene kjøre til grensen for å plukke opp flyktninger. Nå innfører myndighetene grensekontroll.

VG var i natt ved grensestasjonen Nickelsdorf, mellom Østerrike og Ungarn, der hele 15.000 mennesker krysset grensen i løpet av søndag, altså bare på én dag. Da hadde politiet kalt inn busser fra hele Wien-området, for å få fraktet vekk alle menneskene fra grensen.

Se oppslaget på VG Nett her

Men bussene er ikke nok for å holde unna de store menneskemengdene og få dem inn til midlertidige overnattingssteder. Ved grensen står nå en flåte med drosjebiler for å kjøre flyktninger som kan betale for seg:

– Dette er helt ekstraordinære tilstander. I helgen tok vi kontakt med taxisentralene i Wien for å be drosjer kjøre til grensen og plukke opp mennesker: Vi trenger bistand for å holde situasjonen noenlunde under kontroll, forteller polititalsmann Helmut Marban til VG.

Videorapport her:

Det var lange køer med tusenvis av mennesker da vi besøkte grensen i natt. Mange var slitne og sultne, og det var amper stemning og tilløp til knuffing og småslåssing i rekkene frem til bussene som skulle ta dem videre til Wien.

Samtidig satt landets regjering i krisemøte i Wien – og i natt kom beskjeden at også Østerrike setter Schengen-prinsippene tilside og innfører grensekontroll, ved å vise til nasjonens sikkerhet. Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz sier landet raskt må følge Tyskland og innføre grensekontroll for å unngå «katastrofale resultater», melder NTB.

– Hvis vi ikke gjør det, vil landet vårt i løpet av kun få dager bli fullstendig overbelastet, sa Kurz til statskanalen ÖRF søndag kveld.

I dag, mandag, møtes mange av Europas innenriksministere i Brussel for å gå løs på en av de verste prøvelsene EU noen gang har stått overfor. Drøftelsene vil dreie seg om hvordan man skal fordele de mange hundre tusen flyktningene som vil komme til Europa bare i år.

Tysklands beslutning om innføre grensekontroll får dramatiske følger i hele Europa, ikke minst i nabolandene Tsjekkia og Østerrike. De risikerer å bli sittende med titusenvis av migranter og flyktninger som ikke kommer seg inn i Tyskland ved grensen. Det er trolig hovedgrunnen til at Tsjekkia og Østerrike i går, på kort varsel, også innfører grensekontroll.

Da flyttes trolig køene og menneskemengdene ytterligere ut i Europa, mot Ungarn og Kroatia.

Tysklands innenriksminister Thomas de Maizére forklarer at beslutningen om å innføre midlertidig grensekontroll mot Østerrike, er helt nødvendig for “å begrense strømmen inn til Tyskland og for å få tilbake en skikkelig ankomstprosedyre”, skriver The New York Times.

Han tar også til orde for å innføre “ventesoner” ved grensene til Ungarn, Italia og Hellas, slik at asylsøkere kan bli registrert der og vente på beskjed hvilket land som kan ta dem imot og som de kan reise videre til. I dag vil svært mange av migrantene og flyktningene til Tyskland, mens andre europeiske land sier så godt som nei til å ta imot noen som helst.

– Byrdene ved å ta imot så mange mennesker, må fordeles solidarisk i Europa, sa han.

Tyskland og forbundskansler Angla Merkel har de siste ukene tatt imot flyktningene med åpne armer, noe som kan har bidratt til at strømmen av mennesker har økt ytterligere, og de siste dagene har det begynt å murre kraftig blant Merkels partikolleger ute i delstatene.

Og i går signaliserte innenriksminister Thomas de Maizére at flyktninger ikke fritt kan bosette seg i hvilket land de vil.

– Det skjer ikke noen steder i verden, sa han i et intervju med avisen Tagesspiegel.

Ved Nickelsdorf innrømmer politiet at situasjonen ikke kan forsette i lengden:

Foto: Roy Freddy Andersen ©
Slik så det ut ved grenseovergangen Nickelsdorf, mellom Ungarn og Østerrike, natt til 14. september 2015. Foto: Roy Freddy Andersen ©

– Bare de siste dagene har 30.000 mennesker kommet over her. Dette setter oss på en meget stor prøve. Det er veldig mange mennesker å håndtere. Nå venter vi på nye beskjeder fra regjeringen og myndighetene her i Østerrike og vi følger selvsagt situasjonen ellers i Europa tett, sier polititalsmann Helmut Marban.

Flyktningkrisen fører til ikke bare til politisk dramatikk og krisestemning. Den har også forsuret forholdet mellom naboland og nære venner i EU. Lørdag gikk Østerrikes bundeskansler Werner Faymann ut mot Ungarns statsminister Viktor Orbáns harde politikk overfor flyktninger. Faymann mener Ungarns behandling av flyktninger de siste ukene minner om hvordan jødene ble behandlet under 2. verdenskrig.

– Å sette flyktninger i tog og sende dem et helt annet sted enn dit de tror de er på vei, minner oss om de mørkeste kapitlene i vårt kontinents historie, sa bundeskansleren.

 

Pencil.no

Journalist Roy Freddy Andersen
Twitter: @royconradi
Tel: +47 9061 0530