Europas velkomstkomité

WIEN (Dagsavisen) Her ser du Europas velkomstkomité. For en drøy uke siden kjente ingen av dem hverandre. I dag driver hundrevis av frivillige et stort mottakssenter for flyktninger på hovedtogstasjonen i Wien.

Hver dag tar de imot opp mot 1000 flyktninger med mat, klær, vann, helsehjelp og juridisk bistand.

Foto: Roy Freddy Andersen ©
Foto: Roy Freddy Andersen ©

– Det er egentlig ganske sprøtt. Alle du ser her er privatpersoner som bare følte at noe måtte gjøres. Folk begynte å møte opp og ta med seg ting for å hjelpe. Så har det vokst dag for dag. Se her nå! Vi er overveldet…

Denne saken sto på trykk i Dagsavisen 10. september 2015. Den ligger på nett her.

Hannes Bigler kikker og peker ut over et stort område med provisoriske telt, boder og bord. Her serveres det mat og drikke, noen gir medisinsk hjelp, det er satt opp hundrevis av senger – og det er utdeling av sko, klær, hygieneartikler, soverposer, pledd, leker, ryggsekker og kofferter.

Helt uten noen hjelp fra myndigheter eller profesjonelle frivillige organisasjoner, har vanlige folk kraftmobilisert gjennom sosiale medier. De første hjelperne dukket opp her på den nybygde Wien Hauptbahnhof forrige mandag.

Siden har mottakssenteret vokst for hver dag.

– Vi som jobber her, gjør det på fritiden vår. Dette er folk som har vanlig arbeid eller som studerer. Så mange her begynner å bli ganske slitne nå, forteller Hannes Bigler, som til daglig arbeider i finansdepartementet inne i sentrum. Han har tatt ut en ukes ferie for å hjelpe de mange flyktningene som den siste uken har strømmet inn fra Ungarn.

Foto: Roy Freddy Andersen ©
Foto: Roy Freddy Andersen ©

Leger og sykepleiere har gått sammen og laget et provisorisk sykehus med medisiner og førstehjelpsutstyr. Advokater har satt opp en bod der de flyktningene kan komme med sine mange spørsmål om asyl, EU og opphold i Europa. Det er lekerom for barn, infostasjoner – og utenfor er det satt opp toalett.

En gruppe tolker går rundt og hjelper de mange som har spørsmål – på en rekke språk.

– Vi skal klare dette i noen uker til, men selvsagt ikke i all evighet. Spørsmålet er hvor lenge vi makter å drive dette. Hvis behovet fortsetter, må kanskje myndighetene eller frivillige organisasjoner ta over etter hvert, sier Bigler, tydelig sliten etter å ha vært her og jobbet siden klokken 19.00 tirsdag kveld – altså i mer enn 15 timer i strekk.

Foto: Roy Freddy Andersen ©
Foto: Roy Freddy Andersen ©

Da Dagsavisen var på Hauptbahnhof i går, organiserte politiet busstransport for dem som ønsket å dra videre til Westbahnhof, der flere av togene til Tyskland går fra. På Westbahnhof er det profesjonelle frivillige organisasjoner som står for mottakssenteret.

Kontrastene er svært store til de helt kaotiske forholdene i og rundt på Keleti-togstasjonen i Budapest, der tusenvis av mennesker har ligget standet de siste ukene, med svært liten hjelp fra frivillige eller organisasjoner. For ikke å snakke om ungarske myndigheter, som har vært så godt som helt fraværende, hvis man ser bort fra politiet som med sin jernring nektet flyktninger i å ta seg inn på jernbanestasjonen for å reise videre.

Mottakssenteret på togstasjonen i Wien er altså blitt bygget opp på kort tid utelukkende av privatpersoner som har begynt å samarbeide, fordele oppgaver, som har donert og arbeidet døgnet rundt. Her har ingen profesjonelle hjelpeorganisasjoner vært inne i bildet.

– Responsen har vært helt overveldende. Det begynte på sosiale medier og folk har stilt opp med det de har. Nå har vi til og med en liten gruppe som jobber her i en datagruppe på sosiale medier for å skaffe det vi trenger, forteller Katya Andrusz

Foto: Roy Freddy Andersen ©
Foto: Roy Freddy Andersen ©

Hun sier at responsen fra de flyktningene har vært god.

– Folk er veldig glade. Det er tydelig at de setter pris på denne hjelpen, sier hun.

Jod Mohammad (24) har flyktet fra Homs i Syria, fra den brutale borgerkrigen. Han sier at han ble overrasket da han kom til stasjonen bare et par timer før Dagsavisen møtte ham.

–  Dette er veldig bra, folk er utrolig snille her. Jeg bare går rundt her og ser på alle som jobber for oss. Dette er Europa, folk er gode, sier han når vi treffer han i frokostkø.

– Jeg kom med tog fra en leir i Ungarn hvor vi hadde det tøft. Før det hadde i gått i ukevis. Det var vært tungt. Nå begynner jeg å se lyst på tiden som kommer, smiler han.

Bare i helgen kom det 15.000 mennesker over grensen fra Ungarn, og også på grensestasjonen Nickelsdorf har frivillige strømmet til med klær, mat og utstyr. En gruppe frivillige har sågar organisert kolonnekjøring der de har kjørt flyktninger med egne biler til og fra grensen.

Den katolske kirken sier de vil stille opp med husly for å hjelpe myndighetene i Østerrike med å skaffe tak over hodet til de svært mange asylsøkerne landet har fått på kort tid.

Foto: Roy Freddy Andersen ©
Foto: Roy Freddy Andersen ©

Den store flyktningestrømmen kom fra Ungarn etter at Østerrike i slutten av forrige uke løsnet på asylreglene og lot være å registrere dem uten gyldig Schengen-visum. Nå sier politiet og myndighetene at de jobber hardt for å normalisere situasjonen på grensen igjen, for å unngå en varig unntakstilstand.

I mens, i Brussel, fortsetter krangelen om hvem som skal ta imot flyktninger, hvor mange de ulike landene skal og bør ta – og hvor solidariske EU-landene skal være mot storebror Tyskland som så langt har fått de aller fleste flyktningene til seg.

I går gjentok Tysklands rikskansler Angela Merkel at landet hennes trenger hjelp – og at flyktningkrisen ikke bare er Tysklands problem, men hele Europas. EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Junker sa i går at 22 EU-land må fordele ytterligere 120.000 flyktninger for å lette byrden på land som Schengen-grenseland som Ungarn, Italia og Hellas.

Junker vil samle europeiske ledere i Brussel mandag til krisemøte, melder nyhetsbyrået AP.

 

Pencil.no

Journalist Roy Freddy Andersen
Twitter: @royconradi
Tel: +47 9061 0530