Moskvas trojanske hest

I dag debuterer jeg på kommentarsidene til Dagsavisen. Jeg skriver om Ungarn og det europeiske samholdet som nå kan sprekke opp. Til glede for Vladimir Putin.

Dagsavisen-roy bylineHer er kommentaren som sto på trykk:

WIEN: Når Ungarns statsminister Viktor Orbán snakker om “en ny verdensorden” og at landet hans skal bli mer “selvstendig”, er det akkurat hva Vladimir Putin ønsker å høre fra et EU- og NATO-land. Det er lyden av noe som knaker: det europeiske samholdet.

Det var i en tale til landets ambassadører for snart to uker siden at Ungarns sterke mann redegjorde for landets nye utenrikspolitikk og plass i verden. Orbán ser for seg en nasjon som manøvrerer mellom tre sterke poler. Stormaktene i øst og sør, Russland og Tyrkia – og i vest: Tyskland.

Han selv, sa han, er nå arkitekt av “en ny, selvstendig utenrikspolitikk” som skal erstatte “en periode hvor man har konsertert seg om europeisk integrasjon”.

Sagt på en annen måte: At landet ikke lenger vil la seg styre av Brussel eller Washington, og at sanksjonspolitikken og kjøret mot Russland ikke har støtte hos ham. Det er Ungarns interesser, og ikke fellesskapet med Europa og USA, som er det viktigste for Ungarn.

Utenrikspolitikken har gitt Viktor Orbán tilnavnet “Moskvas trojanske hest”.

Nå kommer det også flere signaler på at det som har vært en politisk front i Europa overfor Russland, kan sprekke opp. Når USA, Storbritannia og Tyskland i forrige uke jobbet hardt for å allerede nå vedta å videreføre sanksjonene når de utløper til sommeren, var flere land svært skeptiske. Først og fremst Ungarn, men også Østerrike, Slovakia og Tsjekkia.

Forhandlingene endte med at hele saken ble utsatt, en seier for Russland som nå får enda mer tid til å gjødsle sanksjonsmotstanden i EU.

Hellas, med sine nye Putin-positive regjering og kriserammende økonomi, er garantert en av dem Kreml vil snakke med. De ble rammet hardt i høst da Russland svarte på sanksjonene med importforbud: Ingen landbruksvarer fra EU, USA, Australia, Canada og Norge skal inn på det russiske markedet. Nå har mye likevel funnet veien inn via tredjeland, men ingen vet hvor lenge det vil vare.

Derfor kaldsvetter greske politikere og bønder nå som våren står for døren. For om ikke lenge er de første jordbærene modne. Landet har eksportert 20.000 tonn jordbær – 40 prosent av den totale jordbæreksporten – og mellom 45.000 og 60.000 tonn fersken i året til Russland, skriver FruitNews. Nå risikerer greske bønder å brenne inne med store avlinger, og Hellas’ nye regjering skal ha bedt Russland om å oppheve boikotten.

Og når selveste Italias statsminister Matteo Renzi nylig egenhendig tok turen til Moskva – og ba Putin om hjelp til å få løst den håpløse situasjonen i Libya, var det et trekk som ikke akkurat blidgjorde flere EU-ledere som mener at felles front mot Russland er det eneste som kan få Kreml til å endre sin Ukraina-politikk.

Russerne på sin side har hamret løs mot EU-sanksjonene og truer med kraftige mottiltak om det skulle bli flere. Vladimir Putin slår kiler inn det europeiske samholdet overalt hvor han enser småsprekker. The Guardian siterer kilder som sier at Russland i det siste har jobbet svært hardt for å splitte EU for dermed å få sanksjonspolitikken til å kollapse.

Et mer fragmentert Europa, der alle er seg selv nok, vil utvilsomt passe Russland bra.

Ikke bare vil det altså kunne sette en stopper for fremtidige, men også dagens EU-sanksjoner. De løper ut i juni og krever enstemmighet blant de 28 medlemslandene for å videreføres. En splittelse vil også kunne gjøre at Russland kan bygge nye allianser som sikrer landet større innflytelse, på bekostning av USA og den vestlige delen av Europa.

– Hvis vi ikke bestemmer oss snart, vil vil bli gjenstand for mer og mer russisk propaganda som har som mål å splitte Europa, sier en EU-topp til avisen Financial Times.

Orbáns utenrikspolitiske tale er som vakker musikk for Russland og Putin. Den kommer bare en snau måned etter at Ungarns leder, midt under den svært betente Ukraina-krisen, inviterte Russlands president til Budapest for å undertegne en gass- og atomavtale. Det var første gang siden 17. juli i fjor, da Malaysian Air flight 17 ble skutt ned over Øst-Ukraina, at Putin ble ønsket velkommen til et EU-land. Dermed ble besøket også sterkt symbolsk, ikke minst på hjemmebane i Russland: Putin har fortsatt venner i Europa.

Ungarns opposisjon raser, og igjen har tusenvis av mennesker marsjert i protest her i gatene i Budapest. Flere peker på utenrikspolitikken som en katastrofe, og mange, ikke bare i Ungarn, er bekymret over landets politiske utvikling med flere autoritære trekk. Orbán har trukket frem land som Kina, Russland og Tyrkia som sine forbilder.

Orbáns tale er ikke helt nye toner. Det er nødvendig å legge til at han var nøye med å understreke at Ungarn tilhører EU og at landet fortsatt skal være en del av NATO.

Spørsmålet er om forsøket på å ri to hester på én gang vil gå i lengden.

Det europeiske råd med Polens tidligere statsminister Donald Tusk i spissen, er bekymret for at Russland nå kan slippe unna med sin aggresjon overfor Ukraina, men også for selve samholdet i Europa og for at forholdet til NATO-garantisten USA skal begynne å forvitre. I et intervju med flere aviser i forrige uke, kom han med en klar advarsel til sine europeiske kolleger:

– Hvis ikke Europa opprettholder de eksisterende sanksjonene, vil det bli kritisk for vårt transatlantiske forhold, sa Tusk.

Det er med andre ord ikke rent lite som ligger i potten frem mot sommeren. I ytteste konsekvens kan det stå om Europas og EUs politiske fremtid.

 

Pencil.no

Journalist Roy Freddy Andersen
Twitter: @royconradi
Tel: +47 9061 0530