Til døden skiller oss ad

WIEN (Dagsavisen) Ungarns omstridte statsminister Viktor Orbán tok til orde for å innføre dødsstraff. Uten å merke det selv, la han repet om sin egen hals.

De siste årene har det vært vanskelig, til dels umulig, å fatte hva som har vært EUs linje overfor medlemslandet Ungarn. Tydelig har den i alle fall ikke vært. Gang på gang har statsminister Viktor Orbán og Ungarn lansert ideer og politikk som åpenbart har vært på tvers av de felles verdiene som det europeiske samholdet og unionen er bygget på.

(Denne kommentaren sto på trykk i Dagsavisen 8. juni. Den ligger publisert på Dagsavisen her.)

Likevel har ingenting skjedd. Brussel har sett en annen vei eller reagert med likegyldighet overfor det som har foregått i Budapest, mens Viktor Orbán sakte, men sikkert, har ført landet inn på en mer autoritær og fremmedfiendtlig kurs. Statsministeren har brukt enhver anledning til å lange ut mot EU og innvandringspolitikken i Brussel. Ungarn er for ungarere, er budskapet midt i kontinentets verste flyktningkrise siden 2. verdenskrig.

EU-landet Ungarn med 10 millioner innbyggere utfordrer selve limet i det europeiske prosjektet. Samtidig er det ikke vanskelig å se hvilken hodepine Ungarn må være for EU: Tar Brussel på seg slåsshanskene, utfordrer de den nasjonale selvstendigheten til enkeltlandene. Det kan lett provosere og skape ytterligere anti-EU-følelser i Europa.

Men hvis de ikke gjør noe, mister de autoritet og EU risikerer å gå opp i fellesskapslimingen. Ungarn er med andre ord i ferd med å bli en gordisk knute for EU. For hvor bråkete og bøllete kan man være før man bli sendt på gangen eller utvist?

Det siste året har utspillene og hendelsene i Budapest stått i kø. Det meste har gått under radaren:

I fjor sommer sa Orbán at liberale stater ikke vil klare seg i den globale konkurransen. Ungarn burde bli «en ikke-liberal stat» og Orbán trakk fram Tyrkia og Russland som gode forbilder.

Omtrent samtidig kom statsministeren med et angrep på frivillige organisasjoner som mottar pengestøtte utenfra.

Like etterpå raidet ungarsk politi lokalene til paraplyorganisasjonen Ökotars som blant annet fordeler norske EØS-millioner til frivillige organisasjoner. Norges EU-minister Vidar Helgesen reagerte kraftig på det han og mange opplevde som et forsøk på å kneble og skremme kritiske røster.

I februar i år gikk Viktor Orbán til frontalangrep på EUs energiunion, som han mente er en trussel mot Ungarn. Han ønsker ingen innblanding i Ungarns avtaler med Russland.

I mars reiste statsministeren til Moskva for samtaler under fire øyne med president Vladimir Putin, til tross for landets involvering i krigføringen i Ukraina og Europas sanksjoner mot Russland.

Men kanskje det mest alvorlige angrepet mot felles, humanitære verdier i Europa, er de siste månedenes utfall mot innvandrere og europeisk innvandringspolitikk. I mai sendte regjeringen ut et svært omstridt spørreskjema med 12 ledende spørsmål til innbyggerne om innvandring. Her er noen av dem:

Er du enig i at økonomiske flyktninger truer jobbene og livsgrunnlaget til det ungarske folk?

Er du enig i at regjeringen, i stedet for å bruke penger på innvandring, heller skal hjelpe ungarske familier og de barna som ennå ikke er født?

Det er noen som mener at Brussels feilslåtte innvandringspolitikk, kan ha bidratt til å spre terrorisme. Er du enig i dette?

Det er mulig regjeringen i Budapest lider av hukommelsestap, men for ordens skyld er det grunn til å minne dem på at 200.000 ungarere flyktet fra landet etter at Sovjetunionen knuste opprøret i 1956. Flyktningene ble ønsket velkommen ellers i Europa.

Flere EU-politikere har kalt spørreskjemaet uakseptabelt og bare egnet til å øke fremmedhatet, men Viktor Orbán har gnidd budskapet ytterligere inn:

– Multikulturalisme betyr sameksistens mellom Islam, asiatiske religioner og kristendom. Vi vil gjøre alt for å spare Ungarn for slikt, slo han fast i et intervju med avisen Napi Gazdaság.

Hvorfor kommer spørreskjemaet og utspillene nå? Mest sannsynlig har det å gjøre med nok en illevarslende tendens i Ungarn. Det fremmedfiendtlige høyreradikale partiet Jobbik er på frammarsj. Ved siste valg fikk de hele 20 prosent og ble landets nest største parti, etter Fidesz. Det er trolig presset fra Jobbik, som har regjeringsambisjoner ved valget i 2018, som presser Orbán stadig lenger mot høyre.

Til slutt ble det for mye tran. Da en ung kvinne ble drept i byen Kaposvar i april, slo Orbán fast at «Ungarn vil gjøre alt for å beskytte sine innbyggere». I neste åndedrag sa han at det var på tide å ta debatten om å innføre dødsstraff i landet.
Da var det slutt på tålmodigheten. EU-Kommisjonens president Jean-Claude Juncker gjorde det svært tydelig at nå hadde Orbán tråkket over streken: Juncker truet med å sparke Ungarn på hel volley ut av EU.

– Et land som introduserer dødsstraff har ingen plass i den europeiske union. Det er skilsmissegrunn, sa EU-sjefen i et intervju med Süddeutsche Zeitung forrige helg.
Allerede to dager senere la Orbán seg langflat og ba om godt vær.

EU har kastet silkehanskene. Det er et godt tegn.

 

Pencil.no

Journalist Roy Freddy Andersen
Twitter: @royconradi
Tel: +47 9061 0530