KITZBÜHEL (VG) Lørdag kveld dro Bjørn Svindal rett til sønnen Aksel Lund Svindal som lå på operasjonsbordet i Innsbruck.
(Denne saken er publisert på vg.no og sto på trykk i VG papir 24.1.2016)
– Det går bra med oss, vi har opplevd mye verre ting tidligere, sa Bjørn Svindal til VG i det han forlot Hotel Tiefenbrunner der det norske laget bor i Kitzbühel.
Avrevet korsbånd betyr at at alpinkongen, som har dominert i verdenscupen i vinter etter comebacket for et snaut år siden, må belage seg på mellom 9 og 12 måneder uten konkurransetrening på ski.
Det betyr at sesongen er over – og at han tidligst er tilbake i skibakken en gang til høsten.
– Nå reiser jeg til huset til Aksel, så bor jeg der mens han er på sykehus.
Nok en gang ble Aksel Lund Svindal lagt under kniven til «mirakeldoktor» Christian Fink i Innsbruck, denne gangen med avrevet korsbånd etter det stygge fallet i Kitzbühel-utforen i går. Det er ikke lenge siden de så hverandre:
Fink er den samme legen som opererte Aksel Lund Svindal etter den alvorlige skaden 19. oktober 2014 da nordmannen fikk revet av akilessenen tvert av.
Nå skjedde det igjen – halvannet år senere – i det som ble en trist og mørk dag for norsk og østerriksk skisport.
Først falt Georg Streitberger (34) fra Østerrike stygt rett etter Hausbergkanten og ble hentet av helikopter. Han rev også av korsbåndet og kan ha satt punktum for karrieren. Deretter mistet landsmannen Hannes Reichelt kontrollen og dundret inn i sikkerhetsnettet. Og som ikke det var nok: Like etter var det Aksel Lund Svindals tur – på nøyaktig samme sted.
Nordmannen ble kastet inn i nettene med stor kraft i over 100 km/t. Etter ti-tyve sekunder reiste han seg. Etterhvert ble han fraktet vekk med snøscooter, ned til sykestua i bakken. Der inne lå han på en benk og ble undersøkt av leger og norsk fysioterapeut. Så bar det med ambulansefly til Innsbruck der Christian Fink ventet med skalpellen.
– Det var helt jævlig, sa pappa Bjørn Svindal.
– Tror du han kan klare å komme tilbake denne gangen også?
– Det tror jeg ikke det er noen tvil om en gang. Det kan ta ta litt tid denne gangen her, men det var verre sist.
– Har du snakket med han i kveld?
– Ja, mange ganger. Han er i forbausende godt humør.
Etter skuffelsen i utforbakken i dag la Svindal ut en hilsen til sine følgere på bildedelingstjenesten Instagram.
– Det er sikkert og visst ikke bildet eller oppdateringen jeg ønsket å legge ut etter Kitzbühel. Men her er vi. Jeg ødela kneet mitt litt og skal nå til operasjon. Det er kjedelig midt i sesongen, men sånn er livet. Opp- og nedturer og man må bare håndtere det som kommer, skriver Svindal.
Sportssjef for alpinlandslaget, Claus Ryste, bekrefter at det vil ta 9 til 12 måneder før Aksel Lund Svindal er tilbake på ski. Skaden er den samme som Kjetil Jansrud pådro seg under VM i Schladming i februar 2013. Jansrud var tilbake i konkurranse november samme år, altså etter ni måneder.
– Dette betyr at også deler av neste sesong kan ha gått fløyten?
– Det er litt for tidlig å spekulere i dette. Det viktigste nå er å sørge for optimal behandling, svarer Ryste.
– Hvordan er reaksjonen fra de andre gutta?
– De synes dette er veldig trist, sier Ryste.
Skipresident Erik Røste forteller at skaden er en slag for norsk skisport. Han håper det tross alt kommer noe godt ut av det som har skjedd.
– Da Aksel var ute forrige gang, sto de andre gutta fram og tok seier etter seier. Vi får jo håpe at det kan skje denne gangen også. Husk at vi har et veldig sterk lag. Men Aksel som lagkaptein har selvsagt en spesiell plass. Han er en veldig viktig del av laget og en støtte for de yngre løperne.
VG snakket i går med renndirektør i Det internasjonale skiforbundet (FIS), den tidligere fartsspesialisten Hannes Trinkl. Han stoppet rennet etter 30 løpere. Tidligere på dagen hadde rennet blitt utsatt flere ganger på grunn av for sterk vind.
– Jeg kunne ikke ta ansvar for sikkerheten til de unge og urutinerte løperne som kom etter startnummer 30. Jeg måtte stanse dette.
Han forteller at han sto rett ved Hausbergkanten og så fallet til Lund Svindal på kloss hold.
– Dette er helt klart den aller vanskeligste delen av løypa. Her tåles ingen feil overhodet. Den har felt mange toppløpere gjennom tidene. Jeg så at Aksel prøvde å falle på en så riktig måte som mulig. Det kunne ha gått mye verre om dette ikke hadde vært en så rutinert skiløper som ham, sier Trinkl.
Det var Peter Fill fra Italia som vant rennet med tiden 1.52,37. Beat Feuz fra Sveits tok andreplassen, 37 hundredeler bak, mens nok en sveitser, Carlo Janka tok tredjeplassen, 65 hundredeler bak vinneren.