Hard.Land, kap 6: Den sorte forbannelsen

BECKLEY (VG) Kullet var West Virginias gull. Så kom Obama, klimatiltakene, masseoppsigelsene – og en orgie i piller, dop, vold og sex. Nå vil Donald Trump satse på kull igjen – og lover å redde «the Mountain State».

En gang var det en hedersbetegnelse å bli kalt redneck.

I dag forbindes begrepet med fattigdom, rus og hvit getto.

Kullet – det sorte gullet – er blitt West Virginias forbannelse. Hillbillies er blitt til pillbillies.

– Jeg tror ingen mennesker orker å jobbe i disse gruvene hvis de ikke liker det spesielt godt, sier Kenny Calloway (67).

Vi kaver rundt inne i en bekmørk labyrint av altfor lave ganger. Lyskjeglene fra hodelykten virrer rundt i korridorene og gir oss glimt av grov fjellvegg.

Verdiene og pengene ligger lagret i berget rundt oss, i tonnevis. I tiår etter tiår har det bare vært å hugge løs.

Det er varmt og klamt. Kullstøvet ligger som en tåke. Lysene fra hodelyktene er grålige. Støvpartiklene dekker alt. Også innsiden av kroppen. «Svarte lunger», en slags kolssykdom, har tatt livet av over ti tusen eks-arbeidere siden 2005.

– Liker du ikke denne jobben, kan du aldri overleve i den. Dette er en livsstil. Jobben er hard, den krever mye av deg, sier Kenny Calloway inne i brakken utenfor tunnelåpningen.

Her finner du  kapittel 6 av 6 i serien Amerikas Forbannede Stater / Hard.Land. Denne gangen er vi i kullgruvesamfunnene i West Virginia. Serien er laget av meg og Espen Rasmussen.

Videoreportasje her:

Mining_Beckley from Espen Rasmussen on Vimeo.

Pencil.no

Journalist Roy Freddy Andersen
Twitter: @royfreddy
Tel: +43 676 684 2672
Org.nr: 812 529 412 MVA